PNOE

Απόστολος Ατσαλάκης & Πάνος Παπαδιαμάντης, συνιδρυτές της PNOĒ

Οι επικεφαλής της PNOĒ, Απόστολος Ατσαλάκης και Πάνος Παπαδιαμάντης μοιράζονται μαζί μας την πορεία μιας ελληνικής start up εταιρείας που ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας μας, κέντρισε το ενδιαφέρον της Silicon Valley και εξακολουθεί να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς.

Οραμα μας να μειώσουμε την τεράστια θνησιμότητα από τις καρδιοαναπνευστικές ασθένειες

Η εταιρεία σας μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα της λειτουργίας της έχει κατορθώσει να προκαλέσει αίσθηση με την πορεία της. Μιλήστε μας για το αντικείμενό της και για τις τεχνολογικές καινοτομίες της ομώνυμης συσκευής.

Η ομάδα μας έχει αναπτύξει την πρώτη φορητή και χαμηλού κόστους εργομετρική συσκευή παγκοσμίως! Η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει επιτρέπει την δημιουργία μιας συσκευής που έχει την ίδια ακρίβεια με τις προκάτοχες ιατρικές συσκευές, κοστίζει λιγότερο από το ένα δέκατο του κόστους! Αξίζει να σημειωθεί πως οι συσκευές εργοσπιρομέτρησης που υπήρχαν πριν την PNOE κόστιζαν και κοστίζουν πάνω από $50,000 ενώ η συσκευή μας PNOE κοστίζει κάτω από $3,000. Το σοβαρό αυτό πλεονέκτημα της τεχνολογίας μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε νέες αγορές και να εκδημοκρατίσουμε μια πολύ σημαντική μέτρηση της ανθρώπινης φυσιολογίας. Απευθυνόμαστε στην αγορά του competitive fitness αλλά και σε medical εφαρμογές οι οποίες έως και σήμερα χρησιμοποιούσαν πολύ περιορισμένα την μέτρηση που προσφέρουμε, παρ’ όλο που η αξία της είναι ομόφωνα αναγνωρισμένη. Το παράδοξο αυτό προκύπτει από σοβαρά προβλήματα που είχε το industry όπως το κόστος, το μεγάλο μέγεθος η δυσχρηστία κ.α. Θεωρούμε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ομάδας μας όταν μας λένε πως έχουμε λύσει αυτά τα προβλήματα του industry!

  • Πόσο εύκολο είναι για μια ελληνική start up εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια για την ανάπτυξή της; Πως κινηθήκατε εσείς και τι θα συμβουλεύατε τους νέους που θα ήθελαν να ακολουθήσουν το παράδειγμά σας;

Σίγουρα στο εξωτερικό τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι περισσότερα και τα ποσά είναι μεγαλύτερα. Βέβαια, ευκαιρίες υπάρχουν παντού και γνωρίζουμε πολλά παραδείγματα εταιρειών που ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Μια ελληνική start up πρέπει να έχει ασφαλώς ένα διεθνή χαρακτήρα και να έχει πάντα επίγνωση και επαφή με το εξωτερικό τόσο για την χρηματοδότηση της όσο και για την προώθηση του προϊόντος της.

Η βασικότερη συμβουλή προς οποιονδήποτε νέο είναι να αφοσιωθεί στην δημιουργία ενός φοβερού προϊόντος, έχοντας πάντα κατά νου τους χρήστες του και το πρόβλημα που λύνει. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι και με βεβαιότητα αν γίνει αυτό σωστά, η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει.

  • Ποιο είναι το background σας και πως αυτό σας βοήθησε να εξελίξετε την σύλληψη μιας καινοτόμου ιδέας σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό πλάνο;
Απόστολος Ατσαλάκης, συνιδρυτής της PNOĒ

Απόστολος Ατσαλάκης, συνιδρυτής της PNOĒ

Και οι δυό μας (Απόστολος και Πάνος) έχουμε engineering background αλλά και προηγούμενη εμπειρία στον χώρο των startups. Ο Απόστολος συγκεκριμένα έκανε το πρώτο του πτυχίο στον τομέα της Εφαρμοσμένης Φυσικής στο ΕΜΠ και μετά συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Νανοτεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Cambridge. Στο παρελθόν ήταν μέλος μιας startup ομάδας που λειτουργεί μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση στην Ελλάδα. Ο Πάνος έκανε το πρώτο του πτυχίο στην σχολή Μηχανολόγων του ΕΜΠ και μετά συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Stanford. Στο παρελθόν ήταν co-founder μιας άλλης startup στον τομέα της ενέργειας η οποία είχε συγκεντρώσει επενδυτικά κεφάλαια ύψους $1Μ και η ομάδα είχε διακριθεί με τον τίτλο 30 Under 30 του περιοδικού Forbes.

Η ιδέα της PNOE ξεκίνησε από το διδακτορικό του Απόστολου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου φτιάχτηκε το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής. Μετά από πολύ δουλειά και iterations του business model καθώς και βελτίωση του product με τον Πάνο η PNOE έφτασε στην σημερινή της εικόνα. Ασφαλώς, κομβικό ρόλο είχε η ομάδα μας σε όλη αυτή τη διαδικασία!

Βασικό σε όλη αυτή την διαδικασία είναι κάποιος να δοκιμάζει διάφορα σενάρια χρήσης και να επεξεργάζεται καλά το feedback που δέχεται. Οσο απλό και αν ακούγεται αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό και δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη.

  • Ποια τα σχέδιά σας για τη συνέχεια, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα; Πως οραματίζεστε την πορεία σας έπειτα από λίγα χρόνια;
Πάνος Παπαδιαμάντης, συνιδρυτής της PNOĒ

Πάνος Παπαδιαμάντης, συνιδρυτής της PNOĒ

Ο βραχυπρόθεσμος μας στόχος είναι κατ’ αρχάς να σταθούμε ισάξιοι στις απαιτήσεις των πρώτων μας χρηστών. Η ομάδα μας έχει ήδη αρχίσει να εμπορεύεται την συσκευή μας PNOE τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για τον χώρο του competitive fitness. Παράλληλα, ξεκινάμε συνεργασίες με Νοσοκομειακά ιδρύματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Νέα Υόρκη. Αυτή την περίοδο κάνουμε focus σε αυτούς τους χρήστες.

Το όραμα μας είναι να μειώσουμε την τεράστια θνησιμότητα από τις καρδιοαναπνευστικές ασθένειες και γενικότερα να κάνουμε τον κόσμο πιο υγιή. Στόχος μας για τα επόμενα χρόνια είναι να έχουμε μια δυναμική παρουσία στην αγορά της Αμερικής και της Ευρώπης  ενώ πάντα θα έχουμε ένα μέρος του γραφείου μας στην Ελλάδα.There are no comments

Add yours