Μάριος Ίσαρης Microsoft

Μάριος Ίσαρης, Διευθυντής Marketing και Operations της Microsoft Hellas

Ο επικεφαλής μάρκετινγκ της Microsoft, Μάριος Ίσαρης, μας «ξεναγεί» στη νέα εποχή της εταιρείας, μας σκιαγραφεί την πορεία των Windows 10, εξηγεί το μοντέλο του Office 365, αναλύει την «παιχνιδιάρικη» πλευρά του cloud και υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για εκπαίδευση των νέων στην πληροφορική.
 

Οδηγούμαστε σε μια εποχή που τα οικοσυστήματα θα είναι ανοιχτά

Ο Διευθυντής Marketing και Operations της Microsoft Hellas, Μάριος Ίσαρης.

Ο Διευθυντής Marketing και Operations της Microsoft Hellas, Μάριος Ίσαρης.

  • Λίγο καιρό μετά την έλευση των Windows 10, πώς θα χαρακτηρίζατε την αποδοχή τους από το ελληνικό κοινό; Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση των χρηστών στην προσφορά δωρεάν αναβάθμισης και τι θα απαντούσατε στους πιο… επιφυλακτικούς;

Πλέον, έχοντας διανύσει ένα τρίμηνο σχεδόν από την επίσημη διαθεσιμότητα των Windows 10 στο ευρύ κοινό, έχουμε εισπράξει εξαιρετική αποδοχή όχι μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σε τοπικό. Πρόσφατα, διοικητικά στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν πως σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπεράσαμε τα 110 εκατ. downloads τόσο από καταναλωτές, όσο και από επιχειρήσεις που εγκατέστησαν τα Windows 10. Για την Ελλάδα δεν έχουμε διαθέσιμα συγκεκριμένα νούμερα, ωστόσο μέσα από ανεπίσημα εργαλεία (κυρίως μέσω sites) βλέπουμε πως ήδη εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες χρήστες έχουν αναβαθμίσει σε Windows 10. Eπίσης μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι τα συνολικά σχόλια τα οποία λαμβάνουμε και από την εξυπηρέτηση πελατών και στα social media είναι πάρα πολύ θετικά. Το κυριότερο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι πως οι χρήστες δηλώνουν ότι το περιβάλλον τούς φαίνεται πιο γνώριμο, πιο οικείο, αντίστοιχο των Windows 7.

Τώρα, στους επιφυλακτικούς θα πρότεινα να προχωρήσουν με την αναβάθμιση, δίχως καμία ανησυχία. Για τα Windows 10 είχαμε περισσότερους από 7 εκατ. “Insiders” , χρήστες, δηλαδή, από 100 διαφορετικές χώρες που δοκίμασαν και αξιολόγησαν όλα τα χαρακτηριστικά, αλλά και τη διαδικασία αναβάθμισης, παρέχοντάς μας πάρα πολύ χρήσιμες πληροφορίες πριν την επίσημη κυκλοφορία τους. Ένα μεγάλο μέρος των χαρακτηριστικών που προσφέρουν τα Windows 10 έχει προέλθει από ιδέες χρηστών, άρα δεν έχουν δοκιμαστεί απλά από 7 εκατ. “Insiders” πριν κυκλοφορήσουν, αλλά είναι ήδη εγκατεστημένα σε Π/Υ 110 εκατ. Χρηστών. Επιπλέον, δεν έχουμε αντιμετωπίσει σημαντικά θέματα,όπως bugs κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, προτείνουμε στους χρήστες να κάνουν backup πριν από κάθε αναβάθμιση για παν ενδεχόμενο, όπως μια διακοπή ρεύματος. Όσον αφορά στη δωρεάν προσφορά της αναβάθμισης, να επισημάνουμε πως θα παραμείνει δωρεάν . Είναι ένας καινούριος τρόπος με τον οποίο η εταιρεία έχει αποφασίσει να διανείμει το λειτουργικό της. Όσοι έχουν αυτή τη στιγμή εγκατεστημένα Windows 7, 8 και 8.1 μπορούν να αναβαθμίσουν σε Windows 10, δίχως καμία κρυφή χρέωση για τις υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν στο μέλλον.
 

  • Πρόσφατα υποδεχτήκαμε και την έκδοση 2016 της δημοφιλούς σουίτας εφαρμογών Office. Σημαντικότερη από τις καινοτομίες που εισάγει, είναι το «άνοιγμα» σε άλλοτε «απαγορευμένες» για τη Microsoft mobile πλατφόρμες, όπως το Android και το iOS. Αυτό σημαίνει τέλος εποχής για τη φιλοσοφία των αυστηρά περιχαρακωμένων οικοσυστημάτων;

 
Η μεγάλη αυτή αλλαγή και στροφή της Microsoft ήταν ιδιαίτερα αισθητή και σε εμάς, τους εργαζόμενους της εταιρίας. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουμε ζήσει τόσο σημαντικές αλλαγές, που εάν μας ρωτούσατε πριν τρία χρόνια δεν θα τις φανταζόμασταν. Το γεγονός ότι πρόσφατα συμμετείχαμε στην παρουσίαση της Apple, όπου παρουσιάσαμε και εμείς με τη σειρά μας το Office για το IPad Pro, αποδεικνύει ότι όχι μόνο έχουμε διευρύνει τις συνεργασίες μας με ανταγωνιστικές πλατφόρμες, αλλά είναι και κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Επίσης, αξίζει να αναφέρω πως το Office 2016 έγινε πρώτα διαθέσιμο σε Mac χρήστες και μετέπειτα, κυκλοφόρησε για τις υπόλοιπες συσκευές. Έχει αλλάξει, λοιπόν, ο τρόπος προσέγγισης μας στο συγκεκριμένο θέμα. Επίσημα πλέον, εμείς δεν αποφασίζουμε για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί ο χρήστης να έχει πρόσβαση στα αρχεία του και να πραγματοποιεί τις εργασίες του. Σκοπός μας είναι ο χρήστης να επιλέγει τη συσκευή που του ταιριάζει και η οποία θα ενισχύει την παραγωγικότητα του, σε συνδυασμό με το Office, το οποίο πλέον λειτουργεί σε όλα τα οικοσυστήματα και βοηθάει τον χρήστη να ολοκληρώνει τις εργασίες του με τον τρόπο που επιθυμεί.

Φυσικά, με τις Windows συσκευές, έχουμε μια σειρά από πλεονεκτήματα τα οποία θεωρούμε πως επιτρέπουν καλύτερη συνεργασία ενός συστήματος με τις εφαρμογές μας. Ειδικότερα, τα Windows 10 έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνουν αρμονικά στο περιβάλλον τους τη λειτουργικότητα των υπολοίπων υπηρεσιών μας. Όπως φαίνεται οδηγούμαστε σε μια εποχή που τα οικοσυστήματα θα είναι ανοιχτά (τουλάχιστον από τη δική μας την πλευρά) και θα έχουμε πολύ καλές εφαρμογές για Android και για iOS και ακόμη καλύτερες φυσικά για τα Windows!
 

  • Θεωρείτε μονόδρομο το συνδρομητικό μοντέλο, τόσο όσον αφορά στο Office 365 και τα Windows, όσο και σε βιομηχανίες που το εξετάζουν ως βιώσιμη μελλοντική λύση, όπως αυτή του gaming; Είναι προετοιμασμένη η ελληνική αγορά για αυτό το βήμα ή αντιδρά σθεναρά, ιδιαίτερα σε επίπεδο τελικού καταναλωτή;

 
Η εικόνα που έχουμε μέχρι τώρα από την αγορά είναι ότι οι χρήστες το αντιμετωπίζουν θετικά και αυτό αποδεικνύεται από τον αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων χρηστών σε Office 365 αλλά και σε άλλες συνδρομητικές υπηρεσίες, τόσο ιδιώτες, όσο και επιχειρήσεις. Σίγουρα, η ύπαρξη συνδρομής και το ετήσιο κόστος δημιουργεί μια πρώτη «αντίσταση» στον καταναλωτή, όταν αποφασίζει να αγοράσει ένα προϊόν. Ωστόσο τα πολλαπλά οφέλη των συνδρομητικών υπηρεσιών, τις καθιστούν μια εύκολη επιλογή. Το γεγονός ότι με μια συνδρομή, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει το Office 365 ταυτόχρονα σε πέντε διαφορετικές συσκευές (υπολογιστής, κινητό ή tablet με οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα), με 1.000GB αποθηκευτικού χώρου στο cloud, αλλά και το ότι παρέχουμε οικογενειακά προγράμματα που υποστηρίζουν πολλαπλούς χρήστες με συνολικό έλεγχο, με απλό και ενσωματωμένο τρόπο, είναι ενδεικτικά κάποια από τα χαρακτηριστικά που δεν προσφέρει κανένα άλλο μεμονωμένο πακέτο στην αγορά. Φυσικά, είναι σημαντικό να τονίσω ότι σκοπός μας δεν είναι να επιβάλλουμε αποκλειστικά το συνδρομητικό μοντέλο. Προσφέρουμε και την επιλογή των κλασσικών πακέτων τα οποία είναι διαθέσιμα στα καταστήματα, επιτρέποντας έτσι στον χρήστη να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Παρ’ όλα αυτά, και εμείς – όπως και άλλες εταιρείες – βλέπουμε τα τεράστια οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι χρήστες από το συνδρομητικό μοντέλο.

Το γεγονός ότι το Office 365 εξασφαλίζει μονίμως την πιο πρόσφατη έκδοση αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – και δεν αναφέρομαι απλά σε εβδομαδιαία ή μηνιαία updates και security patches. Οι χρήστες του Office 365, οι οποίοι ήταν και οι πρώτοι που απέκτησαν το Office 2016, θα έχουν πάντα διαθέσιμα όλα τα νέα χαρακτηριστικά που θα κυκλοφορήσουν, όποια επιπρόσθετη λειτουργικότητα, και όχι μόνο updates της υπάρχουσας. Το απλό μοντέλο, από την άλλη, είναι σίγουρα πιο στατικό και περιορίζεται στα «παραδοσιακά» updates.
 

  • Με το… πολυθρύλητο update του Xbox One, τα Windows 10 αναμένονται να κάνουν αισθητή και εκεί την παρουσία τους. Είναι έτοιμη η Microsoft να υπερασπιστεί την παιχνιδομηχανή της στη σκληρή αρένα του gaming ή επικεντρώνεται στο να προετοιμάσει το έδαφος για να έχει μια ηγετική θέση (και λόγω Azure) στην cloud εποχή που έρχεται;

 
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι όντας και εγώ gamer, είμαι κατενθουσιασμένος με την αναβάθμιση στο Xbox One, ιδιαίτερα με τη δυνατότητα streaming παιχνιδιών στον H/Y μου. Είναι ένα χαρακτηριστικό το οποίο έχει λάβει εξαιρετικά θετικά σχόλια και έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες που μας πιέζουν για να επισπεύσουμε την εφαρμογή του! Η Microsoft συνεχίζει να επενδύει στο χώρο του gaming και νομίζω πως οι πρόσφατες εξαγορές – Minecraft, Havok Engine- το αποδεικνύουν.Έρχονται σημαντικές αναβαθμίσεις στο περιβάλλον του Xbox One, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες για τους Έλληνες χρήστες κοντά στα Χριστούγεννα, μαζί με με την “backwards compatibility”, τη συμβατότητα δηλαδή του Xbox One με παλαιότερους τίτλους του Xbox 360, προκειμένου να αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για όσους θέλουν να περάσουν στη νέα γενιά του gaming. Περιμένουμε εξαιρετικούς τίτλους το επόμενο διάστημα, ενώ μέσα στο 2016 θα εκπληρωθεί και η μεγάλη επιθυμία αρκετών παικτών, να μπορούν δηλαδή να παίζουν από διαφορετικές πλατφόρμες στο ίδιο παιχνίδι (multiplatform gaming). Αυτό σημαίνει ότι δύο φίλοι θα μπορούν να παίζουν παρέα στο ίδιο παιχνίδι online, ο ένας από το PC του και ο άλλος από το Xbox του, κάτι το οποίο στο παρελθόν ήταν αδιανόητο να συμβεί. Ταυτόχρονα, η πρόγευση που έχουμε πάρει από πρωτοποριακά προϊόντα, όπως το HoloLens, περιστρέφονται σε σημαντικό βαθμό γύρω από το gaming.

Αναφορικά με το cloud, αυτό που αφορά κυρίως τον τελικό χρήστη είναι η εξασφάλιση μιας απρόσκοπτης online εμπειρίας (και όχι μόνο) gaming. Η τεχνολογία Microsoft Azure μάς επιτρέπει τη χρήση cloud υποδομών που δεν περιορίζονται σε στατικές δυνατότητες μεμονωμένων servers, αλλά κλιμακώνουν την προσφερόμενη υπολογιστική ισχύ, ανάλογα με τον αριθμό των χρηστών που συμμετέχουν κάθε στιγμή στο παιχνίδι. Επιτυχημένο παράδειγμα αποτελεί το Titanfall, το οποίο κατόρθωσε να «φιλοξενεί» περισσότερους από ένα εκατομμύριο παίκτες ταυτόχρονα, δίχως το παραμικρό lag, drop ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, χάρη στο στήσιμο της multiplayer πλατφόρμας σε Microsoft Azure τεχνολογία. Περνάμε όλο και περισσότερα πράγματα σε cloud υποδομές, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη βέλτιστη δυνατή εμπειρία του χρήστη, ανεξαρτήτως συσκευής και ποιότητας σύνδεσης.
 

  • Πρόσφατα, η Microsoft ανακοίνωσε επένδυση 75 εκατ. δολ. στις ΗΠΑ, με σκοπό την ενίσχυση της εκπαίδευσης στην πληροφορική. Δεδομένης της απουσίας «βαριάς» βιομηχανίας στη χώρα μας, πιστεύετε πως αντίστοιχες τοπικές επενδύσεις σε μια νέα γενιά προγραμματιστών μπορούν να ανοίξουν έναν εναλλακτικό δρόμο για έξοδο από την παρατεταμένη οικονομική κρίση;

 
Αγγίζετε ένα πάρα πολύ σημαντικό πεδίο. Σίγουρα, η συγκεκριμένη επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft στις ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι έχουν δημιουργηθεί τοπικές ομάδες οι οποίες βοηθούν μαθητές, φοιτητές και startups σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται η εταιρεία, ώστε να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να κατακτήσουν την αγορά. Για εμάς, η εκπαίδευση ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ίσως το μεγαλύτερο ανάχωμα που μπορούμε να βάλουμε απέναντι στο περιβόητο “brain drain” που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Η τεχνολογία ίσως να είναι ο μόνος τομέας μέσα από τον οποίο μπορεί ένας φοιτητής, μια ομάδα ή ένας μεμονωμένος ιδιώτης να δημιουργήσει κάτι και να το πουλήσει ηλεκτρονικά σε άλλες χώρες, δίχως να χρειαστεί να εγκαταλείψει τη δική του. Ως Microsoft αναλαμβάνουμε αρκετές πρωτοβουλίες, όπως το Κέντρο Καινοτομίας, το οποίο υποστηρίζει μέσα από το πρόγραμμα BizSpark, περισσότερα από 300 startups, παρέχοντάς τους τεχνογνωσία, υποδομές και coaching. Η αξία του προσφερόμενου λογισμικού και υποδομών cloud αγγίζει τα αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία, ποσά που υπό άλλες συνθήκες οι νέοι αυτοί άνθρωποι θα έπρεπε να αναζητήσουν μέσω χρηματοδότησης. Πέρα από αυτό, διαθέτουμε μια ομάδα η οποία πραγματοποιεί ενημερώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοήσουν όλοι πόσο σημαντικές είναι οι ψηφιακές δεξιότητες στη νέα εποχή. Μέσα από πολύ απλά infographics της Euractiv, όπως τα παρακάτω:

 

http://www.euractiv.com/sections/eu-code-week-2015/infographic-coding-school-how-do-eu-countries-compare-318506,

http://www.euractiv.com/sections/eu-code-week-2015/infographic-digital-skills-europe-318457,

 

μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι παρατηρείται έλλειψη προγραμματιστών, ενώ παράλληλα υπάρχει τεράστια ανάγκη από εταιρείες σε όλη την Ευρώπη για developers ή ακόμα και εργαζόμενους με στοιχειώδεις ψηφιακές δεξιότητες, ζήτηση εργατικού δυναμικού που δεν καλύπτεται από την αντίστοιχη προσφορά. Έχουμε παράδειγμα ελληνικού startup που υποστηρίζουμε στο Κέντρο Καινοτομίας, όπου όλοι οι χρηματοδότες και το management team της εταιρείας βρίσκονται στην Αγγλία, αλλά οι τέσσερις developers είναι Έλληνες, οι οποίοι εργάζονται από εδώ. Επομένως, παρατηρούμε το φαινόμενο μια αγγλική εταιρεία να στηρίζεται σε πνευματική παραγωγή Ελλήνων developers. Υπάρχει τεράστια ανάγκη από τις εταιρείες και θεωρούμε πως χρειάζεται εστίαση από όλους μας, ώστε να βοηθήσουμε τους νέους στη χώρα μας και να μειώσουμε το ποσοστό της ανεργίας. Πραγματοποιούμε μια σειρά από δραστηριότητες, όπως επισκέψεις σε δημοτικά, λύκεια και πανεπιστήμια, στηρίζουμε νεοφυείς επιχειρήσεις και διατηρούμε και το Κέντρο Καινοτομίας. Επιγραμματικά, προσφέρουμε δωρεάν σε φοιτητές όλο το απαιτούμενο λογισμικό δημιουργίας κώδικα (Visual Studio), αλλά και δωρεάν υπηρεσίες Cloud, μέσα από το πρόγραμμα DreamSpark, ενώ διεξάγουμε το μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητών παγκοσμίως, το Imagine Cup, με πάνω από 1.000 Έλληνες φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτόν, κάνοντας μας υπερήφανους με διακρίσεις επί σειράς ετών στις υψηλότερες θέσεις παγκοσμίως. Για παράδειγμα, η ομάδα Prognosis από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διακρίθηκε φέτος 2015 στον παγκόσμιο τελικό του Imagine Cup στο Seattle, με 2 βραβεία. Επιπλέον, πραγματοποιούμε εκπαιδεύσεις στα πανεπιστήμια και προσπαθούμε να εμφυσήσουμε την ανάγκη αυτή και τις αλλαγές που συμβαίνουν στον ψηφιακό κόσμο σε καθηγητές που διδάσκουν σε σχολεία, ώστε να μπορούν με τη σειρά τους να ενημερώνουν τους μαθητές τους.
 

  • Internet of Things, Virtual Reality… Να περιμένουμε σύντομα ευπρόσδεκτες καινοτομίες από τη Microsoft γύρω από τα νέα trends της εποχής;

 
Νομίζω ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι των εξελίξεων τόσο στον τομέα του IoT, αλλά και στο χώρο του Virtual ή Augmented Reality έχουμε να δούμε πάρα πολλά πράγματα από τις αρχές του 2016, τουλάχιστον από τη Microsoft. Πρόσφατα, κάναμε μια εντυπωσιακή παρουσίαση του HoloLens , το οποίο ανοίγει μια εντελώς καινούρια κατηγορία και για εμάς και νέους τρόπους για να αλληλοεπιδρούμε με το περιβάλλον. Ο μόναδικός περιορισμός είναι η φαντασία, καθώς φέρνουμε μέρος του ψηφιακού κόσμου στον αναλογικό, όπως π.χ. η προβολή τηλεοπτικού πρόγραμματος στον τοίχο ή να παίζουμε ένα παιχνίδι με ζωάκια που κρύβονται πίσω από τον καναπέ του σπιτιού μας, πράγματα που δεν θα σκεφτόμασταν πριν από δύο – τρία χρόνια! Είναι νέες τεχνολογίες οι οποίες θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Θέλω, ωστόσο, να τονίσω το εξής: δεν αποτελούν τεχνολογίες που αφορούν μόνο έναν περιορισμένο αριθμό χρηστών, δεν είναι τεχνολογίες για… «geeks» ή «gadgetάκηδες». Όταν ήδη η υπάρχουσα τεχνολογία επιτρέπει σε ψυγεία και σε κουζίνες να έχουν αισθητήρες, σύντομα όλο και περισσότερες συσκευές μέσα στο σπίτι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συνδέονται με το internet, αυτό δηλαδή που περιγράφουμε ως “Internet of Things”, τότε είναι που ξεκινούν αναρίθμητες δυνατότητες και επιλογές που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι τώρα. Είμαι πεπεισμένος πως μόνο θετικές εκπλήξεις θα έχουμε σε αυτό το χώρο. Είμαι, επίσης, πολύ χαρούμενος που βλέπω πως ήδη έχουν γίνει κάποια μικρά βήματα και από ελληνικές εταιρείες, όπως για παράδειγμα μια γνωστή εταιρεία ανελκυστήρων, η οποία παρακολουθεί τους ανελκυστήρες με ααισθητήρες και ενημερώνεται μέσω internet για τη οποιαδήποτε φθορά τους. Ανάλογα με τα στατιστικά χρήσης του μηχανήματος, η εταιρεία συντήρησης λαμβάνει ειδοποίηση όταν πλησιάζει η ώρα αντικατάστασης κάθε ανταλλακτικού, το παραγγέλνει πριν το ζητήσει ο πελάτης και ο τεχνικός επισκέπτεται το χώρο του πελάτη μόνο όταν απαιτείται να επέμβει για την αντικατάστασή του. Παράλληλα, στο χώρο της υγείας, σε νοσοκομείο άλλης χώρας τοποθέτησαν πρόσφατα Microsoft Band στους ασθενείς για να παρατηρούν παλμούς, κινήσεις και λοιπά στοιχεία, ώστε το ιατρικό προσωπικό να έχει ολοκληρωμένη εικόνα και έγκαιρη ενημέρωση ψηφιακά, ενώ αν οι μετρήσεις ξεπεράσουν κάποια ανησυχητικά όρια, ο γιατρός, αλλά και οι συγγενείς ειδοποιούνται αυτομάτως, άμεσα!
(Μπορείτε να δείτε το σχετικό Microsoft Healthcare video εδώ: )

Βαδίζουμε σε έναν κόσμο όπου πολύ πρακτικές και καθημερινές λειτουργίες θα ενσωματώσουν λειτουργικότητα «IoT», με χαρακτηριστικό το εντυπωσιακό παράδειγμα γνωστής εταιρείας καλλυντικών, η οποία διαβάζουμε ότι εργάζεται στη… συνδεδεμένη μάσκαρα, μιας και αποτελεί ένα προϊόν που βρίσκεται συνεχώς δίπλα σε μια γυναίκα, όπου κι αν βρίσκεται, όπως το κινητό της. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να καταγράψει πού, πώς, πότε και πόσες φορές γίνεται χρήση του, ώστε να προτείνει συμβουλές, προσφορές και συμπληρωματικά προϊόντα στη γυναίκα που τη χρησιμοποιεί. Η συγκεκριμένη αλληλεπίδραση ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια. Φανταστείτε με τη χρήση του HoloLens να μας δίνεται η δυνατότητα να μπαίνουμε στο μουσείο της Ακρόπολης και ρίχνοντας απλά το βλέμμα μας σε συγκεκριμένες περιοχές, να βλέπουμε μια ολόκληρη αναπαράσταση να ζωντανεύει μπροστά μας, προσφέροντάς μας την αίσθηση πως είμαστε εκεί, πίσω στην ιστορική εποχή κάθε εκθέματος! Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό!



There are no comments

Add yours