SB-EOE_1048x624

Σπύρος Μπόκιας, General Manager της Prisum Hellas

«Η εποχή COVID, που ξεκίνησε μαζί με την έναρξη των εργασιών μας στην Ελλάδα, ήταν και παραμένει ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς», τονίζει ο επικεφαλής της Prisum στην Ελλάδα στο «Περί Υγείας», υπογραμμίζοντας πως: «Μετατρέψαμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις σε νέες εμπειρίες και συνεχίσαμε πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο».

Στόχος μας να κερδίσουμε την έμπρακτη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών.

Συνέντευξη: Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Tα συμπληρώματα διατροφής VITABIOTICS υιοθετούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και δοκιμάζονται καθημερινά σε κλινικές μελέτες για να αποδείξουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, παρά το γεγονός ότι μια τέτοια επένδυση δεν αποτελεί προϋπόθεση κυκλοφορίας τους από τις κατά τόπους αρχές υγείας, εντός κι εκτός Ευρώπης. Οπως εξηγεί ο κ. Σπύρος Μπόκιας «μέσω των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών που διεξάγονται σχεδόν για το σύνολο των προϊόντων της VITABIOTICS, στοχεύουμε να κερδίσουμε την έμπρακτη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, όπως δεκαετίες τώρα πράττουν οι Bρετανοί πολίτες».

– Κύριε Μπόκια, η Prisum ήρθε στην Ελλάδα στις αρχές του 2020, λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Τι είναι αυτό που σας οδήγησε να επενδύσετε στη χώρα μας και τι προβλήματα αντιμετωπίσατε σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας «συστήσω» την Prisum, προκειμένου να καταστεί καλύτερα σαφές το γιατί μια εταιρεία σαν την Prisum έρχεται να επενδύσει στην Ελλάδα.

H Prisum είναι μια δυναμική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά των Βαλκανίων, της Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης τα τελευταία 27 χρόνια. Ως κύρια δραστηριότητα έχει την αντιπροσώπευση μεγάλων οίκων του φαρμακευτικού κλάδου και στρατηγικά, επενδύει συστηματικά σε νέες αγορές, όπως είναι η ελληνική, η οποία μετά από αρκετά χρόνια έχει γίνει περισσότερο ελκυστική για επενδύσεις.

Η εποχή COVID που ξεκίνησε μαζί με την έναρξη των εργασιών μας στην Ελλάδα, πρέπει να ομολογήσω ότι ήταν και παραμένει ιδιαίτερη πρόκληση για εμάς, όπως και για τις περισσότερες επιχειρήσεις. Μαζί με τα έμπειρα στελέχη μας όμως, μετατρέψαμε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις σε νέες εμπειρίες και συνεχίσαμε πιστοί στο επενδυτικό μας πλάνο, το οποίο περιλάμβανε τη δημιουργία αρκετών θέσεων εργασίας και την εκπροσώπηση οίκων του εξωτερικού στο Ελληνικό Φαρμακείο και στον Ελληνα πολίτη.

Πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους μας και την ομαδική δουλειά και η πιο απαιτητική πρόκληση κατά τη διάρκεια της COVID ήταν να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μας εμπιστευτούν, να πιστέψουν στο όραμά μας και να μας ακολουθήσουν σε αυτό το εγχείρημα εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας της εποχής. Παρ’ όλα αυτά όμως πρέπει να πω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα πολύ δεμένη με κοινό στόχο την επιτυχία.

Πιστεύουμε πολύ στους ανθρώπους μας και την ομαδική δουλειά και η πιο απαιτητική πρόκληση κατά τη διάρκεια της COVID ήταν να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να μας εμπιστευτούν, να πιστέψουν στο όραμά μας και να μας ακολουθήσουν σε αυτό το εγχείρημα εν μέσω της πανδημίας και της αβεβαιότητας της εποχής. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να πω ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια ομάδα πολύ δεμένη, με κοινό στόχο την επιτυχία.

– Η Prisum δραστηριοποιείται στα συμπληρώματα διατροφής, έχοντας στο portfolio της μια από της ηγέτιδες εταιρείες του κλάδου, τη VITABIOTICS. Σε ποιες κατηγορίες απευθύνεται η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων;

Οντως η VITABIOTICS είναι μια ηγέτιδα εταιρεία στον παγκόσμιο χάρτη των συμπληρωμάτων διατροφής, με παρουσία σε πάνω από 100 χώρες, ενώ παράλληλα έχει να παρουσιάσει πλήθος κλινικών μελετών για πολλά από τα σκευάσματά της. Το εύρος των προϊόντων της VITABIOTICS καλύπτει με σειρές προϊόντων τις διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικίας και πολλών κατηγοριών υγείας. Από τη βρεφική και παιδική ηλικία με τις πολυβιταμίνες Wellbaby και Wellkid, στην εφηβεία με τα WellTeen και μέχρι την ενηλικίωση με τις αντρικές και γυναικείες πολυβιταμίνες Wellman & Wellwoman. Αναφορικά με τις κατηγορίες υγείας δραστηριοποιούμαστε στην κύηση με την ολοκληρωμένη σειρά Pregnacare, καλύπτοντας διατροφικές ανάγκες από τη σύλληψη μέχρι και τον θηλασμό, στην εμμηνόπαυση με το Menopace, στη σκελετική υγεία με τα Osteocare και Jointace. Φροντίζουμε την όραση με την σειρά Visionace, παρέχουμε δύναμη σε όλη την οικογένεια με το συμπλήρωμα σιδήρου Feroglobin, στηρίζουμε τη γυναικεία ομορφιά με τη βραβευμένη σειρά Perfectil και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να απουσιάζουμε από το πολύτιμο ανοσοποιητικό που ενισχύουμε με τη σειρά βιταμινών Ultra.

 

– Ποιο το μερίδιο αγοράς που επιδιώκει να κατακτήσει η VITABIOTICS στην Ελλάδα; Ποια τα σημεία υπεροχής των προϊόντων;

Ως VITABIOTICS θέλουμε να γίνουμε η πρώτη επιλογή κάθε επαγγελματία υγείας (ιατρού και φαρμακοποιού), αλλά και η πρώτη επιλογή κάθε σύγχρονου Ελληνα πολίτη που αναζητά υγεία και ευεξία για τον εαυτό του και την οικογένειά του, ειδικά σε απαιτητικές εποχές, όπως αυτή της πανδημίας COVID-19 που βιώνουμε όλοι μας από τις αρχές του 2020.

Τα συμπληρώματα διατροφής της VITABIOTICS υιοθετούν τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις και δοκιμάζονται καθημερινά σε κλινικές μελέτες για να αποδείξουν αποτελεσματικότητα και ασφάλεια παρά το γεγονός ότι μια τέτοια επένδυση δεν αποτελεί προϋπόθεση κυκλοφορίας τους από τις κατά τόπους αρχές υγείας εντός κι εκτός Ευρώπης. Ωστόσο, μέσω των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών που διεξάγονται σχεδόν για το σύνολο των προϊόντων της VITABIOTICS, στοχεύουμε να κερδίσουμε την έμπρακτη εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, όπως δεκαετίες τώρα πράττουν οι Βρετανοί πολίτες.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η VITABIOTICS ιδρυθείσα το 1971 και με έδρα το Λονδίνο, αποτελεί τη μία και μοναδική εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, στην οποία απενεμήθη τέσσερις φορές στην ιστορία της μέχρι σήμερα, το ιδιαιτέρως τιμητικό βραβείο «Queen’s Award for Enterprise in Innovation».

 

– Ποιος είναι ο στρατηγικός σας σχεδιασμός για το μέλλον; Ποια τα επόμενά σας βήματα, καθώς και οι επενδύσεις που σχεδιάζετε να προχωρήσετε;

Ο στρατηγικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει αδιαμφισβήτητα την ανάπτυξη. Για να έρθει η ανάπτυξη που θέλουμε θα επενδύσουμε σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις και αυτοματισμούς στον τρόπο λειτουργείας μας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, θα επενδύσουμε στις υπάρχουσες εταιρείες που αντιπροσωπεύουμε, όπως είναι η VITABIOTICS, αλλά και η HIMALAYA, καθώς θα εμπλουτίζουμε το portfolio των προϊόντων μας, αλλά το κυριότερο θα επενδύσουμε σε άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό, γιατί οι άνθρωποι μας είναι η δύναμή μας.

 

– Ποιος είναι ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού;

Τα συμπληρώματα διατροφής δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία κάποιας ανθρώπινης νόσου. Για αυτό το λόγο, με υψηλό το αίσθημα ευθύνης, συστήνεται ρητά και από τις αρχές υγείας (ΕΟΦ) και από εμάς ως βιομηχανία, οι καταναλωτές των συμπληρωμάτων διατροφής να συμβουλεύονται τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους, αν βρίσκονται υπό θεραπευτική αγωγή, αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή αν πρόκειται για γυναίκες στην ευαίσθητη περίοδο της κύησης ή του θηλασμού, όπου τα έμβρυα ή τα νεογνά αντίστοιχα, επηρεάζονται από τις διατροφικές συνήθειες της μητέρας. Τα συμπληρώματα διατροφής σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Οι καθαρές περιβαλλοντικές συνθήκες, η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι οι παράμετροι που εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι δυστυχώς αρκετά καθιστικός για τους περισσότερους από εμάς, ιδιαίτερα αγχωτικός ορισμένες φορές και σε ένα περιβάλλον που συχνά χρειάζεται να προφυλασσόμαστε: Αν είναι εξωτερικό περιβάλλον χρειαζόμαστε προφύλαξη από τις επικίνδυνες ακτίνες του ήλιου με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με τη σύνθεση της βιταμίνης D, κι αν είναι εσωτερικό το περιβάλλον, από το συνωστισμό, φορώντας μάσκες. Τα συμπληρώματα διατροφής σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες και σε πολλές άλλες, μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της συνολικής καλής υγείας του οργανισμού, καθώς συμπληρώνοντας και μόνο την καθημερινή διατροφή, οι κλινικές μελέτες αρχικά ή καθημερινή χρήση μετέπειτα, αποδεικνύουν ότι καλύπτουν ενδεχόμενες έκτακτες ανάγκες του οργανισμού, όπως π.χ. η ανάγκη αυξημένης λήψης σιδήρου σε γυναίκες με έμμηνο ρήση ή σε εγκυμονούσες ή σε συνανθρώπους μας που έχουν επιλέξει τη vegan διατροφή. Τα συμπληρώματα διατροφής παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και άλλα ιχνοστοιχεία, προκειμένου να συμβάλλουν στην τόνωση του οργανισμού και στην ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας διαφόρων συστημάτων, όπως το ανοσοποιητικό, όπως η διαδικασία θρέψης των εμβρύων ή/και των νεογνών (κύηση/θηλασμός), όπως η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης στις γυναίκες, όπως η διατήρηση της καλής μικροκυκλοφορίας και παραγωγής του αίματος κ.λπ. Τα συμπληρώματα διατροφής μάς δίνουν τη δυνατότητα να εξατομικεύσουμε τις ανάγκες μας σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία βάσει του τρόπου ζωής που έχουμε επιλέξει να διάγουμε.

 

– Η υγειονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ανήκει σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και έχει διαφορετικές ανάγκες. Ποιο το «κενό» που έρχεται να καλύψουν τα συμπληρώματα διατροφής και τι σημαίνει ουσιαστικά η κατηγορία «εξειδικευμένες φόρμουλες» για την προστασία της υγείας μας;

Η υγειονομική κρίση έδειξε σε όλους μας ότι ενδεχομένως δεν είμαστε και τόσο προστατευμένοι, όσο νομίζαμε. Ποιος θα περίμενε ότι στην Ελλάδα της ηλιοφάνειας με την Αθήνα όπου ζει το 40% του πληθυσμού να έχει 211/365 μέρες του χρόνου ήλιο, θα ανακοινώνονταν κλινική μελέτη που θα έβρισκε τον ελληνικό πληθυσμό να χαρακτηρίζεται από σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D! Θα επαναλάβω ότι τα συμπληρώματα διατροφής σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή. Οι καθαρές περιβαλλοντικές συνθήκες, η καθημερινή άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή είναι οι παράμετροι που εξασφαλίζουν την καλή μας υγεία μακροχρόνια.

Οταν, ωστόσο, οι συνθήκες (υγειονομικές, περιβαλλοντικές, οικονομικο-κοινωνικές) δεν μας επιτρέπουν να περπατάμε ελεύθερα στον ήλιο για να συνθέσουμε την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D, τότε το ανοσοποιητικό μας βρίσκεται εξασθενημένο. Κι αν σε αυτό το γεγονός προσθέσουμε την αύξηση του σωματικού βάρους ως αποτέλεσμα της καθιστικής ζωής και της αυξημένης πρόσληψης κακών λιπαρών, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι είναι τα μοντέλα ζωής της σύγχρονης καθημερινότητας αυτά που μας δημιουργούν εξατομικευμένες ελλείψεις/ανάγκες κι έτσι χρειάζονται εξατομικευμένες συνθέσεις για να τις καλύψουν/ ικανοποιήσουν.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η πανδημία COVID-19 μάς έκανε να αντιληφθούμε ότι πραγματικά η υγείας μας και η υγεία της οικογένειάς μας είναι το πιο πολύτιμο αγαθό για όλους μας και δεν είναι καθόλου δεδομένο. Μακάρι με το πέρας της πανδημίας να είμαστε και όλοι λίγο πιο ευαισθητοποιημένοι στους τρόπους προστασίας της ατομικής, αλλά και της συλλογικής υγείας.