20180418_125206.edited.01

Δημήτρης Παπακώστας, γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής

Το φυσικό αέριο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ελλήνων καταναλωτών. Για το λόγο αυτό, επισκεφτήκαμε τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ Αττικής, η οποία γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη, και μας ανέπτυξε την στρατηγική της εταιρείας με τα θαυμαστά αποτελέσματα.

Επεκτείνουμε το δίκτυό μας για τις ανάγκες των καταναλωτών…

Συνέντευξη στη Φαίδρα Μαυρογιώργη

Ο  γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, Δημήτρης Παπακώστας.

Ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ Αττικής, Δημήτρης Παπακώστας.

H ιστορία της ΕΔΑ Αττικής ξεκινά πριν από 160 χρόνια, όταν τα δίκτυα πόλεως της Αθήνας τροφοδοτούνταν με φωταέριο και χρησίμευαν στη φωταγώγηση της πόλης. Σήμερα η ΕΔΑ Αττικής μέσω ενός σύγχρονου δικτύου αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης μήκους 3.400km διανέμει το φυσικό αέριο καθημερινά με ασφάλεια σε χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σε πάνω από 65 δήμους στην Αττική.

–  κ. Παπακώστα η ΕΔΑ Αττικής είναι εταιρεία διανομής φυσικού αερίου.  Πού απευθύνεται και ποιος είναι ο ρόλος της στην απελευθερωμένη ελληνική αγορά ενέργειας;

Η ΕΔΑ Αττικής, μετά την απόσχισή της από την εμπορία, είναι υπεύθυνη για το δίκτυο φυσικού αερίου του Νομού Αττικής. Απευθύνεται στους παρόχους φυσικού αερίου αλλά και στους τελικούς καταναλωτές. Αν κάποιος αποφασίσει να βάλει φυσικό αέριο στην πολυκατοικία ή στο σπίτι/διαμέρισμά του, τότε είτε θα απευθυνθεί σε κάποιον πάροχο είτε πρώτα στην ΕΔΑ Αττικής ώστε να εξασφαλίσει άδεια εγκατάστασης. Στη δεύτερη περίπτωση έχει ο ίδιος την ευχέρεια να επιλέξει πάροχο, ενώ αν κάνει την εγκατάσταση μέσω συγκεκριμένου παρόχου δεσμεύεται να παραμείνει εκεί.

Η απελευθέρωση της αγοράς έγινε ομαλά χωρίς να υποστεί ο καταναλωτής κάποια επιβάρυνση λόγω μετάβασης. Ρόλος της ΕΔΑ Αττικής είναι, πέρα από τις εγκαταστάσεις, η προστασία των καταναλωτών. Πρακτικά, για οποιαδήποτε αλλαγή στην παροχή του ο καταναλωτής θα απευθυνθεί στην ΕΔΑ Αττικής.

–  Οι νέες συνδέσεις απασχολούν όχι μόνο την εταιρεία σας, αλλά και τους παρόχους φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση το καταναλωτικό κοινό. Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή πραγματικότητα.

Απελευθερωμένη αγορά πρακτικά σημαίνει όφελος για τον καταναλωτή: καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και χαμηλότερες τιμές, όπου αυτό είναι εφικτό (σε πακέτα σύνδεσης). Σήμερα οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές για την κάλυψη των αναγκών τους σε οικιακή ενέργεια. Θα πρέπει όμως ο καταναλωτής να αξιολογήσει τις ανάγκες του και να επιλέξει τον πάροχο με τη βέλτιστη προσφορά για τις ανάγκες του. Κάποιοι απ’ τους παρόχους είναι γνωστοί εδώ και χρόνια ενώ αναμένουμε και άλλους παρόχους στην αγορά του φυσικού αερίου ώστε να έχει ο καταναλωτής περισσότερες επιλογές.

–  Οι νέες επενδύσεις της εταιρείας σας τι βάθος έχουν και τι περιλαμβάνουν; Ποια είναι η στρατηγική που ακολουθείτε όσον αφορά την επέκταση του δικτύου σας;

Πρόκειται για το 5ετές πλάνο το οποίο κατατέθηκε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Περιλαμβάνει 38 Δήμους και αποσκοπεί στην πύκνωση του υφιστάμενου δικτύου (όπου υπάρχει ήδη η απαιτούμενη υποδομή, πρακτικά περισσότερες συνδέσεις/μετρητές σε μια περιοχή) και στην επέκταση του δικτύου on demand (κατ’ απαίτηση). Αυτό σημαίνει ότι αν καταγραφεί εκδήλωση ενδιαφέροντος καταναλωτών για μια συγκεκριμένη περιοχή, τότε η ΕΔΑ Αττικής μπορεί να επεκτείνει το δίκτυό της ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών. Το 5ετές πρόγραμμα είναι ευέλικτο. Σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο συνεργασίας με Δήμους του Νομού Αττικής ώστε μέσω μιας σειράς δράσεων να καταγράψουμε το ενδιαφέρον των δυνητικών καταναλωτών και να προχωρήσουμε στην εξελιγμένη σχεδίαση (επέκταση/πύκνωση) του δικτύου μας.

–  Ποιες είναι αυτές οι δράσεις σε συνεργασία με τους Δήμους και που στοχεύουν;

Μέχρι τώρα είχαμε συνεργασίες με τους Δημάρχους Κηφισιάς, Χαλανδρίου, Παλλήνης και Αγίας Παρασκευής. Κάθε Δήμος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες όσον αφορά το δίκτυο φυσικού αερίου στα διοικητικά του όρια. Για παράδειγμα στον Δήμο Παλλήνης υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη μεριά των Δημοτών και εκεί συζητείται η επέκταση του δικτύου. Στον Δήμο Αγίας Παρασκευής στο τμήμα πάνω απ’ τη Μεσογείων συνεργαζόμαστε για επέκταση του δικτύου, ενώ στο τμήμα κάτω απ’ τη Μεσογείων που το δίκτυο είναι ήδη εκτεταμένο, μιλάμε για πύκνωση των συνδέσεων. Μια άλλη συνεργασία είναι με τον Δήμο Φυλής που σε λίγες μέρες θα εγκαινιάσει θερμαινόμενο (με φυσικό αέριο) κολυμβητήριο.

Σε κάθε περίπτωση στόχος μας, μέσω ενημερωτικών δράσεων, είναι η εξοικείωση του κοινού με τα οφέλη του φυσικού αερίου. Θέρμανση, μαγείρεμα, ζεστό νερό. Το φυσικό αέριο είναι ένα εξαιρετικά αποδοτικό και οικονομικό καύσιμο.

–  Στη χώρα μας υπήρχε παλαιότερα μια προκατάληψη για τους «κινδύνους» του φυσικού αερίου. Πόσο εξοικειωμένος είναι τελικά ο Έλληνας καταναλωτής;

Το φυσικό αέριο έχει μπει στη ζωή μας εδώ και χρόνια. Σίγουρα υπήρχαν και υπάρχουν πιο εξοικειωμένοι καταναλωτές σε σχέση με άλλους πιο διστακτικούς. Όμως οι πιο εξοικειωμένοι που απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού αερίου εδώ και χρόνια, καταφέρνουν να εντυπώσουν μια συνείδηση ασφάλειας στο γενικότερο κοινό. Φυσικά, αυτή είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί διαρκή προσπάθεια από τη μεριά της ΕΔΑ Αττικής ώστε να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης για τον τελικό καταναλωτή φυσικού αερίου.

–  Το ενεργειακό τοπίο στην ελληνική αγορά αλλάζει άρδην (πωλήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ κ.λ.π.). Ποια είναι η άποψή σας για το νέο, υπό διαμόρφωση ενεργειακό γίγνεσθαι;

Εύχομαι να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών!

 There are no comments

Add yours