Stratos Zervas

Στράτος Ζέρβας, CEO & ιδρυτής της Business Cloud

Ο επικεφαλής της εταιρείας Business Cloud, Στράτος Ζέρβας, μας μίλησε για τη διείσδυση των εφαρμογών cloud στις ελληνικές επιχειρήσεις και για τα πλεονεκτήματα της δικής του πλατφόρμας, ενώ απαντά και στις αμφιβολίες σχετικά με την ασφάλεια των cloud συστημάτων.

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ανέβουν γοργά… στα σύννεφα!

Στράτος Ζέρβας, CEO & ιδρυτής της Business Cloud

Στράτος Ζέρβας, CEO & ιδρυτής της Business Cloud

– Πείτε μας δυο λόγια για την πλατφόρμα Business Cloud. Σε ποιους απευθύνεται;

Το Business Cloud είναι μία πλατφόρμα cloud εφαρμογών για επιχειρήσεις, που προσφέρονται με το συνδρομητικό μοντέλο λογισμικού ως υπηρεσία (SaaS). Το 2012 ήμασταν οι πρώτοι στην Ελλάδα που δημιουργήσαμε μία 100% cloud εφαρμογή εμπορικής διαχείρισης (ERP). Σήμερα, το Business Cloud προσφέρει λύσεις για την οργάνωση και διαχείριση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών, εμπορικών, μαζικής εστίασης και ξενοδοχειακών μονάδων.

 

– Ποια τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε σχέση με τις «παραδοσιακές» λύσεις IT;

Ο σύγχρονος επιχειρηματίας χρειάζεται να έχει άμεση εικόνα και πρόσβαση στα δεδομένα της επιχείρησής του από οπουδήποτε. Η εγκατάσταση προγραμμάτων τοπικά σε υπολογιστές, τα κόστη του εξοπλισμού, των τεχνικών, των αναβαθμίσεων και διάφοροι άλλοι περιορισμοί, έχουν ξεπεραστεί με τη χρήση του cloud computing. Πλέον, η κάθε επιχείρηση μπορεί να έχει υψηλή υπολογιστική ισχύ, υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια, χωρίς καμία αρχική δαπάνη και με ένα σταθερό, εξαιρετικά χαμηλό μηναίο κόστος. Στα παραπάνω, εάν προσθέσουμε και την ελευθερία πρόσβασης από παντού και την ευελιξία χρήσης μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή, κινητού ή ταμπλέτας, αντιλαμβάνεστε γιατί το cloud computing ήρθε για να μείνει.

 

– Τι έχετε να πείτε για αυτούς που έχουν αμφιβολία ως προς την ασφάλεια του cloud computing;

Ο μέσος χρήστης, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί καθημερινά cloud υπηρεσίες, όπως το Gmail, το Hotmail, το Facebook, το Twitter και άλλες, ενώ αποθηκεύει και συγχρονίζει φωτογραφίες, μουσική και άλλα δεδομένα σε cloud συστήματα χωρίς κανένα πρόβλημα. Οι cloud εφαρμογές «τρέχουν» σε συστοιχίες servers και δίσκων που βρίσκονται σε εξειδικευμένα datacenters και διαχειρίζονται από έμπειρους τεχνικούς όλο το 24ωρο. Υπάρχει η λανθασμένη εντύπωση ότι ένας τοπικός υπολογιστής είναι καλύτερος σε επιδόσεις, διαθεσιμότητα και ασφάλεια. Δυστυχώς, αυτός ο μύθος συντηρείται και από ανθρώπους της πληροφορικής που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να περάσουν στη νέα εποχή, διότι θα χάσουν συμβόλαια και ακριβές άδειες χρήσης που εμπορεύονται. Ολα αυτά μαζί και με τη δαιμονοποίηση των κινδύνων του internet από κάποια μέσα έχουν σαν αποτέλεσμα μόλις το 8% των επιχειρήσεων να χρησιμοποιεί cloud εφαρμογές στην Ελλάδα, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 19%. Θεωρώ, όμως, ότι άμεσα από το 2015, θα αλλάξει αυτό και πλέον θα ανέβουν γοργά οι ελληνικές επιχειρήσεις… στα σύννεφα.

 

– Η πορεία της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας βοηθά στην εξάπλωση των cloud λύσεων, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για εφαρμογές ζωτικής σημασίας για μια επιχείρηση, με σχεδόν μηδενικά όρια ανοχής στο downtime;

 Φυσικά και βοηθάει. Με πάνω από 3 εκατ. συνδέσεις DSL και VDSL, καθώς και με περισσότερα από 4 εκατ. smartphones στην Ελλάδα, είναι εφικτό από όλους να χρησιμοποιούν cloud εφαρμογές. Οι σωστά, μάλιστα, σχεδιασμένες εφαρμογές, όπως αυτές του Business Cloud, δεν χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες internet, απλά να υπάρχει σύνδεση. Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι μία επιχείρηση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει 3 με 4 διακοπές ρεύματος και μόνο 0 με 1 διακοπή της σύνδεσης στο internet κάθε χρόνο. Αρα σε ότι αφορά το downtime, οι cloud εφαρμογές ανταπεξέρχονται και μάλιστα καλύτερα, αφού σκεφτείτε ότι ακόμα και με διακοπή ρεύματος μπορεί ένας επαγγελματίας να συνεχίσει μέσω φορητών συσκευών και 3G/4G σύνδεσης.

 

– Το πελατολόγιό σας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μεγέθη επιχειρήσεων; Ποιες επαγγελματικές κατηγορίες δείχνουν να εξοικειώνονται ταχύτερα με την εποχή του cloud;

 Οι εφαρμογές του Business Cloud, αυτή τη στιγμή, είναι κατάλληλες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενός έως εκατό ατόμων. Οι σημερινές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν στον έντονο ανταγωνισμό, χωρίς οργάνωση και απόλυτο έλεγχο των οικονομικών τους. Η μηχανοργάνωση με ισχυρές εφαρμογές, όπως αυτές του Business Cloud, είναι η μόνη λύση. Ο σύγχρονος επαγγελματίας αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όταν έχει ξεκάθαρη εικόνα της ροής εργασιών της επιχείρησής του. Αυξάνεται η αποδοτικότητα, μειώνονται τα λάθη και ασκείται καλύτερη διοίκηση.

Σε ότι αφορά την ταχύτερη εξοικείωση κάποιων κλάδων, θα έλεγα πως όντως υπάρχει σε αυτούς με έντονο ανταγωνισμό, γιατί υποχρεώνονται να ανταπεξέλθουν ή να κλείσουν. Αυτοί είναι κυρίως τα εμπορικά καταστήματα, οι επιχειρήσεις φαγητού και ποτού και φυσικά τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για αυτό και το Business Cloud επικεντρώθηκε και διαθέτει ήδη εφαρμογές για αυτούς τους κλάδους.

 

– Το συνδρομητικό μοντέλο Software as a Service (SaaS) θεωρείτε πως είναι μονόδρομος για την αγορά ανάπτυξης λογισμικού;

Ενα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των cloud εφαρμογών είναι η οικονομία που προσφέρουν σε μία επιχείρηση. Ετσι, το συνδρομητικό μοντέλο του Business Cloud δίνει απόλυτο έλεγχο του κόστους της εφαρμογής. Η φιλοσοφία του SaaS στηρίζεται στο ότι πληρώνετε μόνο ότι χρειάζεστε και χρησιμοποιείτε (Pay as you Go, Pay as you Grow). Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού, όπως η Microsoft, διαθέτουν ήδη τα προϊόντα τους ως SaaS.

Μέχρι σήμερα, μία επιχείρηση που ήθελε μηχανοργάνωση, έπρεπε να δαπανήσει ένα σεβαστό ποσό για εφαρμογές, τις οποίες πρακτικά προπλήρωνε με κάποιες χιλιάδες ευρώ και επιπλέον έπρεπε να αγοράσει και εξοπλισμό. Σήμερα, με μηδενικό κόστος απόκτησης λογισμικού και εξοπλισμού, η κάθε επιχείρηση μπορεί να αποκτήσει μηχανοργάνωση μόνο με μία συνδρομή που το κόστος της είναι ίδιο με το συμβόλαιο συντήρησης που θα πλήρωνε για τις προαγορασμένες ακριβά τοπικές εφαρμογές.

 

– Θα ήθελα για να κλείσουμε αναφέροντας επιγραμματικά, ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Business Cloud για να το προτιμήσει μία επιχείρηση.

Αμεση υλοποίηση, αφού δεν χρειάζεται εγκατάσταση και είναι όλα ήδη «ρυθμισμένα» σε μισό λεπτό! Χαμηλό και σταθερό κόστος, καθώς δεν χρειάζεται δαπάνη για αρχική αγορά εξοπλισμού και λογισμικού, ενώ δεν υπάρχουν και έκτακτα κόστη συντήρησης, υποστήριξης και αναβάθμισης, μιας και περιλαμβάνονται όλα μέσα στη συνδρομή. Προσβασιμότητα, με κάθε συσκευή από παντού. Υποστήριξη, διαθέσιμη δωρεάν 365 μέρες το χρόνο. Και πολλά άλλα, όπως οι υψηλές επιδόσεις, η ασφάλεια, η ευχρηστία και κυρίως η δέσμευση ικανοποίησης, αφού η ανάπτυξη των εφαρμογών γίνεται με γνώμονα τις ανάγκες και τις ιδέες των πελατών μας.

 

 There are no comments

Add yours